Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za všechno může EU. Pouze výmluvy!? Část #1

V české společnosti se stalo moderním shazovat společenské problémy na Evropskou unii. Předpoklad diskuzí začíná tím, že "za všechno může EU". Zkusme najít i pozitivní stranu mince a nehledat jenom výmluvy.

Před tím, než začneme, zdůrazním, že nejsem žádný eurohujer a naprosto souhlasím s tím, že EU má spoustu problémů. Důležité je uvědomit si, že problémy se nevyřeší obviňováním se navzájem, házením špíny na EU, kopáním kolem sebe a vyhrožováním czexitem. A navíc, když už chceme kritizovat někoho jiného, zeptejme se, jestli u nás doma je vše v pořádku. Jestli může být ČR v něčem politickým vzorem.

 

Pro další argumentaci zdůrazním základy logického postupu. V první řadě platí, že tvrzení, které začíná kvanitifkátorem "vše" lze vyvrátit nalezením jednoho příkladu, kdy věta neplatí. Druhý bod - větu s kvantifikátorem "vše" nelze dokázat pomocí příkladu. Třetí bod - korelaci můžeme pozorovat, ale kauzalitu musíme explicitně prokázat.

 

Chybný argument 1: Diktát EU. Jako malá země nemáme šanci cokoliv protlačit a vždy nás přehlasují.

Když bychom se podívali na rozložení počtu  poslanců, tohle tvrzení se může jevit jako logický závěr. Jenomže politiku netvoří státy, ale lidé. Lidé z masa a kostí, kteří mají své charakterové vlastnosti, své sympatie, své antipatie. Když s vámi jedná ředitel velké firmy nebo kancléřka Merkelová, tak s vámi jedná člověk a nikoliv firma nebo stát.

 

Příklad.  Z mého pohledu je jedním z nejlepších příkladů vítězství "malého" subjektu úspěch T. G. Masaryka a založení ČSR. Zkuste si představit, jak by se skeptici stavěli k jeho snahám. Profesor z rozpadající se monarchie, patřící k malé národní menšině, objíždí svět a lobuje za nový stát. Jak by se mu to mohlo podařit? A podařilo se! Přesvědčil všechny mocnosti, včetně amerického prezidenta Wilsona. Jeho úspěch nepřekazil fakt, že se jednalo o několik málo milionů lidí v době, kdy mocnosti měly mnohem zásadnější starosti než řešit ČSR.

 

Chybný argument 2. Za korupci můžou eurofondy.

Nebudu se zabývat tím, jestli systém dotací je dobrý, nebo špatný. Sám se přikláním k názoru, že spíš škodí, než pomáhá. Ale zaměřme se na argument, že dotace vytvářejí korupci u nás, který s oblibou opakuje Václav Klaus ml. [8]

Opravdu dotace vytváří korupci? Není to náhodou tak, že korupci dělají zkorupovaní lidé bez kousku vnitřní integrity a svědomí? Podívejme se na mapu korupce v Evropě. ČR, a vůbec všechny státy V4, se rozhodně nemají čím chlubit! I bez europeněz je tady korupce až příliš.

 

Chybný argument 3. Evropskou unii nepotřebujeme.

Tento argument je nejvíc zcestný a nebezpečný. Podívejme se na ekonomická fakta [7]:

Vizualizace exportu ČR

Přes 83 % exportu je do států EU. 33 % jde přímo Německa. Umíte si představit, že o partnerovi, který se podílí na 83 % vašeho příjmu, řeknete, že ho nepotřebujete?

 

Vizualizace importu ČR

Ekonomická provázanost celé EU je tak silná, že ČR není schopna samostatně ekonomicky přežít a současně si zachovat stejnou živnotní úroveň. Nacionalismus může znít hezky, "my", "naše", "české", ale realita je taková, že ve finále nás zajímají příjmy a vlastní životná úroveň. 

 

 

Jaké je řešení pro lepší pozici ČR v rámci EU?

ČR může být významným hráčem na poli politiky EU. Je k tomu zapotřebí splnit několik podmínek:

  • Politici musejí umět jazyky, ideálně víc než jeden. Politika se nedělá při hlasování. To už je pozdě! Politika se vždy řešila a řeší v zákulisí, na osobních jednáních. Hledá se kompromis, vzájemná podpora různých návrhů a samozřejmě různé výměnné obchody pro podporu vlastních návrhů. (Ano, uplatňuje se korupce a lobbing, ale princip úspěchu v jednání to nemění.)
     
  • Velmi důležitý bod je mít pořádek doma. Jak může ČR brát někdo vážně, když máme premiéra v demisi vyšetřovaného za podvod? Když se množí kauzy s pozastavením evropských peněz kvůli korupci? Když argumentace našich politiků je na úrovni malých dětí? Když máme prezidenta, jehož nejlepšími přáteli jsou Rusko a Čína?
    Co vlastně naši politici čekají, že evropští představitelé udělají? Budou nás plácat po ramenou a prosit o účast?
     
  • EU je sdružení nejvyspělejších států světa a řeší problémy historicky často jako první. Například ekologie, masová imigrace, daňové ráje, nové technologie a podobně. Ano, dělá se spousta chyb i hromada hloupostí. Takový je vývoj. Opět si nedělejme iluze, že u nás jde všechno hladce. Za vyspělými zeměmi zaostáváme téměř ve všech oblastech.
    Pokud chceme, abychom ovlivňovali společenský vývoj pozitivně, tak musíme jít příkladem a ne remcat. Estonsko je průkopníkem digitalizace státní správy a teď se k nim chodí ostatní státy učit. Proč by to nemohla být Česká republika? Proč tady i  v roce 2018 chodíme na úřady s papíry, které úředníci přepíšou do počítače?

 

Pozitivní příklady. Další ukázka faktu, že neplatí tvrzení o tom, že s malými státy se nikdo nebaví.

Estonsko je jedna z nejmenších zemí EU. Přesto je inspirací v oblastí daní, rozvoje země a především digitalizace. V této zemi žije pouze 1,3 milionu obyvatel. A přesto:

 

Politické špičky EU se účastnily Digital summitu právě v Estonsku a premiér Estonska má přímou příležitost inspirovat dění v celé EU a ovlivňovat mínění Macrona i Merkelové.  [1]

Podívejme se na plány pro předsednictví Estonska v EU:

Estonia has set a number of priorities for its EU presidency with digital Europe and the free movement of data being one of the most important ones.
According to the official programme of the presidency “Europe must exploit the benefits of technological progress that is bringing continuous change to citizens, businesses and governments”.[3]

 

10.6. 2017
This morning, all member states of the European Union, together with the European Free Trade Association countries Liechtenstein, Norway, Iceland and Switzerland signed the Tallinn eGovernment Declaration. In the Tallinn Declaration, the common goals for eGovernment development over the next five years have been agreed on, providing direction for both national and pan-European innovation. [4]

 

Estonsko je lídr v digitalizaci, v tomto směru ovlivňující celou EU. Milionový stát bude vzorem pro 511 milionovou Evropskou unii. Deklarace pro digitalizaci bude nést název Talinská.  Ptejme se, proč takovou pozici nemá v některé oblasti ČR? Ne, není to chyba EU. Je to jen chyba našich politiků a potažmo voličů, kteří je do funkcí dostanou.

Jako další příklad uvedu Richarda Sulíka, který jako člen slovenské vlády byl několikrát pozván do německé televize a diskutoval i přímo s Martinem Schulzem. I když je euroskeptik a kritik Evropské unie, německá médiá měla zájem dát mu prostor. Co je důležité si uvědomit, aby vůbec k takovému pozvání mohlo dojít? R. Sulík umí plynně německy! Kolik máme českých politiků, kteří usilují o možnost ovlivňovat veřejné mínění v Německu a mají na to jazykové vybavení? [13], [14]

 

Závěrem

V dnešní době vyhrávají volby politici a hnutí, kteří nabízejí jednoduchá, ale nereálná řešení. Bohužel svět je mnohem komplikovanější a jednoduché řešení existuje málokdy. Místo neustálého nadávání, pojďme raději myslet a komunikovat konstruktivně. Poukažme na problémy s návrhem řešení v ruce. Tlachání, stěžování, obviňování si nikdy nezíská uznání ani úctu, ani autoritu.

 

Zdroje:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_international_presidential_trips_made_by_Emmanuel_Macron
[2] https://e-estonia.com/
[3 https://e-estonia.com/estonias-eu-presidency-digital-europe-and-the-free-movement-of-data/
[4] https://www.eu2017.ee/news/press-releases/european-digital-ministers-signed-tallinn-declaration-e-government
[5] https://www.economist.com/news/europe/21724831-country-e-residency-wonders-why-others-are-more-sceptical-estonia-trying-convert
[6] http://www.dw.com/en/eu-leaders-gather-in-estonia-to-discuss-europes-digital-future/a-40739612
[7] https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/cze/
[8] https://www.novinky.cz/komentare/446195-komentar-evropske-dotace-zlodejina-od-a-do-z-vaclav-klaus-ml.html
[9] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
[10] https://zpravy.aktualne.cz/domaci/merkelova-se-jako-vedkyne-na-stazi-v-praze-ucila-varit-knedl/r~10d2f1b46a1f11e6b597002590604f2e/?redirected=1523361018
[11] http://www.dw.com/en/eu-leaders-gather-in-estonia-to-discuss-europes-digital-future/a-40739612
[12] https://www.forbes.com/sites/adigaskell/2017/06/23/how-estonia-became-the-digital-leaders-of-europe/#52a2ed9a256d
[13] https://www.youtube.com/watch?v=rPla00pkA1Y
[14] https://www.youtube.com/watch?v=bZmFyx-fb1s
[15] https://guttek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=628944

 

 

 

Autor: Peter Matisko | středa 11.4.2018 13:34 | karma článku: 24,40 | přečteno: 986x
  • Další články autora

Peter Matisko

Podpora a propagace genocidy přesahuje v ruSSku všechny meze

Úmysl genocidy je obvykle náročné prokázat před mezinárodním soudem. Mnoho Rusů však pravidelně prokazuje úmysl zlikvidovat Ukrajinu a co nejvíc jejich obyvatel. Zde je ukázka těch nejhorších projevů.

28.8.2022 v 15:21 | Karma: 25,84 | Přečteno: 591x | Diskuse| Společnost

Peter Matisko

Jak si Rusko připravovalo půdu pro válku pomocí knih: Analýza

Putin se pro válku na Ukrajině nerozhodl přes noc, ale předcházely ji dlouhé přípravy, zejména na poli veřejné mínky. Zde je překlad výtahu z analýzy od spisovatele Sergeje Sumlennyho.

1.8.2022 v 17:44 | Karma: 22,20 | Přečteno: 486x | Diskuse| Společnost

Peter Matisko

Válka na Ukrajině - předválečná analýza - plk. Michail Chodarenok

Na rozdíl od dikátora Putina mělo mnoho jeho velitelů mnohem střízlivější pohled na chystanou válku. Zde perfektní analýza od plukovníka M. Chodarenka , bývalého náčelníka generálního štábu, která se (ne)překvapivě vyplnila.

17.4.2022 v 19:25 | Karma: 37,99 | Přečteno: 3492x | Diskuse| Společnost

Peter Matisko

Argumentační klamy a jak se jim vyhnout

Každý z nás vstupuje do různých diskuzí ať už osobně nebo virtuálně. Pokud chceme přesvědčit v diskuzi ať už oponenta, nebo publikum musíme se vyvarovat typických argumentačním klamům. Které jsou nejčastější?

13.2.2021 v 22:43 | Karma: 23,14 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Peter Matisko

Gender Pay Gap – realita nebo mýtus? Jaké jsou důvody rozdílů v příjmech mužů a žen?

Rozdíl mezi průměrným výdělkem žen a mužů objektivně existuje. Jak tento rozdíl vzniká? Je opravdu daný převážně diskriminací? Nebo má souvis s rozdílnými zájmy obou pohlaví? Podívejme se spolu na zajímavá data a fakta.

24.11.2020 v 17:11 | Karma: 23,73 | Přečteno: 1216x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1334x
Podnikám v oboru IT a marketingu na webu. Vzdělávám se v různých oblastech a sleduji dění kolem sebe. Vždy preferuji racionální a faktický přístup pro řešení problémů. Vážím si vzdělání a co nejvíc předávám dál.

Seznam rubrik