Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si Rusko připravovalo půdu pro válku pomocí knih: Analýza

Putin se pro válku na Ukrajině nerozhodl přes noc, ale předcházely ji dlouhé přípravy, zejména na poli veřejné mínky. Zde je překlad výtahu z analýzy od spisovatele Sergeje Sumlennyho.

Anglický originál zde. Tento článek je volným překladem výtahu z původního vlákna.

 

V tomto článku se podíváme, jak se diktátor Putin začal připravovat na válku už mnoho let před prvními útoky na Ukrajinu. Propaganda začala systematicky pracovat s myšlenkou velkého silného Ruska, které poráží nepřátele nacisty všude po světě. Ozpěvuje se síla stalinismu a nevyhnutelná cesta k válce se západem. 

Prvním znakem posunu ruské společnosti k fašismu a zároveň přípravě války bylo masivní tištění pro-válečné literatury, velebení stalinismu a očerňování západu. Pro podporu války ve společnosti je nutné mít nepřítele, který se bude vykreslovat ve všech možných i nemožných obrazech. Zastrašování musí být neustále přítomné. Vydávání nových pro válečných knih začalo už v roce 2010.

Výskyt těchto nových publikací byl najednou tak velký, že velmi pravděpodobně nejde o náhodu i proto, že knižní trh je pod přísnou kontrolou FSB (tajné služby).  Některé ze titulů: "Příručka stalinisty", "Represe stalinismu: Velká lež", "Buďte hrdí a neomlouvejte se. Pravda o Stalinově době".

Vlna knih o stalinismu byla tak velká, že v roce 2011 vznikla iniciativa s názvem "Zastavme knihy o stalinismu".

 

Autor Sumlenny považuje nápad vytvořit autoritářskou a válečnou náladu za "výborný". Strategický cíl Ruska začal být jasnější. Všude v obchodech se začaly objevovat různé vojenské předměty. Zde fotky autora z knihkupectví "Biblio-Globus":

 

Těmito publikacemi a produkty začala atmosféra války a nepřátel. Kreml začal postupně publikovat stovky knih v kategorii "Velkolepá válka". Knihy velmi nízké kvality chválily ruskou armádu a její schopnost vyhrávat všechny konflikty. Zde ukázka knihy "Ukrajina v plamenech" ze série "Bitevní pole Ukrajiny".

 

 

Celá tato knižní série pracuje jenom s jednou triviální myšlenkou - Ukrajina jsou nacisti a musí být zničena. Obaly vypadají, jako vytvořené někým na drogách. Například zde titul: "Divoké bitevní pole: Ukrajina v ruinách"

Dále titul: "Ukrajina v krvi: Genocida Banderitů"

Další tituly: "Ukrajinské peklo: Tohle je naše válka", nebo "Ukrajinský front: Rudá hvězda proti Majdanu". Co je v těchto knihách? Triviální texty o vítězství nad zlem a nacismem. Příklady:

"Třetí světová válka začíná v Kyjevě na Majdanu. Spolu s NATO začala Banderovská genocida Rusů, ničící celá města. Polava už neexistuje. Novorusko bojuje, Rusko pomáhá! Vezmeme Kyjev! Tohle je naše válka".

Většina těchto knih používá stejný narativ - Ukrajinci jsou zlí, jsou nástrojem západu a hlavně USA, které chtějí zničit Rusko. Rusko obětuje všechno a nemá strach. Podobné knihy se publikovaly o Gruzii, ale zdaleka ne tolik jako o Ukrajině.

Rusové se snaží přepsat svoji historii a vykreslit ji jako slavnou. Rusové vyhrávající slavné bitvy, porážející nepřátele. Rusové se cítí být velmocí a chtějí, aby je svět bral vážně. Tohle se systematicky učí i na všech typech škol. Učí se například o tom, že Aljaška nebyla Spojeným státům prodána, ale byla pronajata na 100 let a teď už opět patří Rusku.

 

Některé z knih oživují ideu mocného cara, který vládne pevnou rukou a poráží nepřítele, například USA nebo VB. Rusko opět povstane!

 

Mnoho lidí na západě věří, že Rusko bojuje proti nacistům hitlerovského typu. Ale tak to není. Rusko má trauma z toho, že Hitler porušil pakt s Německem a místo společného podmaňování ostatních národů spolu s Německem začal zabíjet Rusy. 

Pro-válečný literární žánr má tisíce titulů. Mezi témata patří Pomsta Churchillovi, obnova SSSR, návrat stalinismu, příběhy hrdinných pilotů, boj za vlastní zemi, získání Aljašky a podobně.

 

Závěrem

Rusko ani nacistické Německo nezačaly válku přes noc. Obě země se dlouhodobě připravovaly a svými zámery se ani jedna strana netajila. Celý svět obchodoval s Německem a svět bez váhání obchodoval i s Ruskem. Například plynovod NS2 byl schválený po anexi Krymu, kdy už Putinovy imperiální plány musely být jasné každému. Pak začala otevřená nenávistná rétorika vůči Ukrajině, ale západní lídři si pořád lhali. Když Baltické státy a Polsko kritizovaly závislost na Rusku s tím, že to Rusko určitě využije jako zbraň, byly vysmívány. Svět zavírá oči a nalhává si, že situace není tak špatná a že dnes už velký konflikt nehrozí. Realita nás vyvádí z omylu. Rusko neustále lže o minulosti, ale překvapivě přesně říká, co se chystá udělat. Bohužel jim západ nevěřil a stále plně něvěří.

 

Pozn: Všechny obrázky a texty byly použity se souhlasem autora.

 

Autor: Peter Matisko | pondělí 1.8.2022 17:44 | karma článku: 22,20 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Peter Matisko

Podpora a propagace genocidy přesahuje v ruSSku všechny meze

Úmysl genocidy je obvykle náročné prokázat před mezinárodním soudem. Mnoho Rusů však pravidelně prokazuje úmysl zlikvidovat Ukrajinu a co nejvíc jejich obyvatel. Zde je ukázka těch nejhorších projevů.

28.8.2022 v 15:21 | Karma: 25,84 | Přečteno: 591x | Diskuse| Společnost

Peter Matisko

Válka na Ukrajině - předválečná analýza - plk. Michail Chodarenok

Na rozdíl od dikátora Putina mělo mnoho jeho velitelů mnohem střízlivější pohled na chystanou válku. Zde perfektní analýza od plukovníka M. Chodarenka , bývalého náčelníka generálního štábu, která se (ne)překvapivě vyplnila.

17.4.2022 v 19:25 | Karma: 37,99 | Přečteno: 3492x | Diskuse| Společnost

Peter Matisko

Argumentační klamy a jak se jim vyhnout

Každý z nás vstupuje do různých diskuzí ať už osobně nebo virtuálně. Pokud chceme přesvědčit v diskuzi ať už oponenta, nebo publikum musíme se vyvarovat typických argumentačním klamům. Které jsou nejčastější?

13.2.2021 v 22:43 | Karma: 23,14 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Peter Matisko

Gender Pay Gap – realita nebo mýtus? Jaké jsou důvody rozdílů v příjmech mužů a žen?

Rozdíl mezi průměrným výdělkem žen a mužů objektivně existuje. Jak tento rozdíl vzniká? Je opravdu daný převážně diskriminací? Nebo má souvis s rozdílnými zájmy obou pohlaví? Podívejme se spolu na zajímavá data a fakta.

24.11.2020 v 17:11 | Karma: 23,73 | Přečteno: 1216x | Diskuse| Společnost

Peter Matisko

Za všechno může EU. Pouze výmluvy!? Část #1

V české společnosti se stalo moderním shazovat společenské problémy na Evropskou unii. Předpoklad diskuzí začíná tím, že "za všechno může EU". Zkusme najít i pozitivní stranu mince a nehledat jenom výmluvy.

11.4.2018 v 13:34 | Karma: 24,40 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1334x
Podnikám v oboru IT a marketingu na webu. Vzdělávám se v různých oblastech a sleduji dění kolem sebe. Vždy preferuji racionální a faktický přístup pro řešení problémů. Vážím si vzdělání a co nejvíc předávám dál.

Seznam rubrik